9. maj 2006
Love and marriage
Moški v fazi 'lova na žensko' obljubljaja vse mogoče. Pa tudi nemogoče. To se izkaže šele kasneje. Razlaga ji, da obožuje izlete, sprehode na obali, gledališče in da rad hodi v gore. Pripoveduje ji pravljice o tem, kako bo v prihodnosti. Kaj vse bosta lahko počela skupaj ter da jima ne bo nikoli dolgčas.

Potem moški enkrat dojame, da že 'ima' žensko. Takoj pozabi na nekatere obljube in tisti izleti se dogajajo enkrat na tri mesece za v hribe ali izlet na morje pa nikoli ni pravega vremena in ostalih pogojev. Vrhunec njunega družabnega življenja je petkov večer s 'prijatelji'. Pa naj mu bo, ker je ženska še vedno zaslepljena od ljubezni. Pa tudi drugače je še vednoiskren, ne pije, ne kadi in ustrez ostalim pogojem.

Potem postaneta mož in žena. Nekaj časa se moški - zdaj njen mož še lahko pretvarja da ne nekdo, ki ga v resnici ni. Je ljubeč in ima čas zanjo. Občasno jo še kam pelje... Tako ženska od svojega moža zmotno pričakuje stvari, ki jih je obljubljal. Tudi napačno predstavo ima o njem, ker se je prvi dve leti kazal tako, kot je mislil, da si ga ona želi. Torej, kaj ženska želi in česa si ne želi od svojega moža...

Želi si da,
- jo ljubi, poljublja za dobro jutro, ob prihodu ob odhodu,
- je iskren in prijazen,
- ji je zvest,
- jo spoštuje in podpira,
- jo kdaj pa kdaj razvaja,
- gresta na izlete,
- jo drži za roko, ko se sprehajata,
- skupaj sanjarita o prihodnosti,
- gresta skupaj ven s prijatelji,
- se zanima kaj se dogaja z njo in ji pove kako je z njim,
- se pogovarjata,
- ne pije prekomerno,
- ne kadi,...

Vse to ženska pove moškemu še preden se resno zaplete z njim oz. preden se poročita. Mogoče s(m)o ženske res naivne, ko vejamejo, da bodo obljube trajale večno. Moški pa kot lovec, pozabi na vse to takoj, ko ujame svoj plen.

Sledi življenje v zakonu, ki čez čas izgleda nekako takole:
- moški je vedno več časa odsoten zaradi raznih obveznosti,
- preden sta živela skupaj, sta se videla več,
- kadar je slučajno doma, mu ni za skupne aktivnosti - razen gledanja TV v dvoje,
- pogovor z njim je le še iluzija,
- večere preživlja sam s 'prijatelji' ob pivu,
- kadar jih slučajno srečata skupaj, njega močno boli glava in morata takoj domov,
- skupni izleti – kaj je že to?,
- poljubi ob prihodu domov in ob slovesu so že zdavnaj preteklost,
- prav tako držanje za roke, saj tako ali tako nikamor ne gresta skupaj,
- poljubov ni več,
- intimnost – 1x na mesec, ko se mu 'dvigne',
- če zakonca preživita skupaj 1 uro na dan je to že velko,
- pa še kar nekaj 'biserov' bi se našlo.

Naslednje vrstice sem si sposodila od Maje.
Ally McBeal: Maybe I'll share my life with somebody... maybe not. But the truth is, when I think back of my loneliest moments, there was usually somebody sitting there next to me.

In kaj naj žena naredi sedaj? Če bi bilo to 100 let nazaj, bi se žena sprijaznila s tem. Še vedno bi gospodinjila in mu stregla od spredaj in zadaj, vmes pa še poskrbela za otroke, mačko in psa. Pustimo ob strani njene hobije, ker itak nima časa za njih.


Če bi se to zgodilo danes, pa obstajata dve možnosti.

Prva je ta, da bi žena ves čas težila svojemu možu, da tako pa ne gre več naprej. Jasno bi mu povedala kaj vse jo moti in kako si ona predstvlja skupno življenje. Na tem mestu se mož odloči koliko mu je sploh do žene in jo (1.) poskuša razumet in spremenit dolečene stvari ali pa (2.) jo pošlje nekam (vsi vemo kam) in ji reče, da se zaradi nje ne bo spreminjal. Pod (1.) se lahko stvari spremenijo na bolje, pod (2.) pa žena ostaja nesrečna in nezadovljna/nezadovoljena ter živi naprej v takšnem zakonu – bodisi zaradi otrok, pomanjkanja samozavesti, denarja ali pomanjkanja poguma.

Še druga varianta... Žena možu pove kaj se ji zdi, da je narobe med njima – če mož reagira tako kot v (1.), potem ni panike – še posebej, če res nekaj naredi na sebi. Če reagira tako kot je napisano pod točko (2.), pa žena vzame svoje življenje v svoje roke. Ko moža do pol osmih zvečer ni iz službe, vrže kosilo/večerjo v straniščno školjko, pokliče prijateljico, se uredi in gre ven. Poleg tega se več časa posveča svojim hobijem, karieri, prijateljem in ostaja takšna kot je – ima polno življenje. Srečo poišče drugje. Ko zbere dovolj poguma in denarja, zapusti moža in gre na svoje.

Kje so tisti časi, ko je bila sreča žensk odvisna od moških...
Sigurno obstaja tudi moška razlaga iste zgodbe, ampak to ni moje področje.

 
Objavila Tina ob 09:02 | povezava na objavo |


8 Komentarji:


V 10. maj 2006 ob 16:59, Blogger Tina

Kdo pravi, da pišem iz osebnih izkušenj? :)
Glede na mojo malo raziskavo se verjetno sploh ne bom ;)

 

V 11. maj 2006 ob 10:36, Blogger Tina

Ne, ni težava samo v njih...
Plesat skozi življenje z nekom res ni slabo. Žal pa življenje ni samo ples, ampak so tudi druge obveznosti in potem časa za ples skoraj zmanjka. Sploh če se najdeta dva zelo zaposlena. O tem bi lahko pisala romane, ampak nočem vsem upanja vzet :)

 

V 11. maj 2006 ob 21:53, Blogger maja

mislim, da je na žalost tako, da bi se ženske morale stalno iti neke igrice, da bi moškega lahko zadržale. ljubosumnost pa to.

Nekoč mi je poročen moški rekel, da moški ne potrebujejo žene, ki jim bo likala in prala, ampak žensko, ki bo obdržala svoje cilje, želje,... in delala na tem, da jih uresniči. da so jim take ženske zanimive...take, ki gradijo na sebi,...

me se pa stalno ukvarjamo s tem, da bi jim ustregle... tu je morda nasa napaka.

bistvo: če ga ljubiš, naredi vse zanj. ampak nikoli ne pozabi nase. ti se bos počutila izpopolnjeno in skupaj bo vajina ljubezen rastla.

... boh...

 

V 12. maj 2006 ob 08:40, Blogger Tina

Mogoče pa je včasih problem, da imata partnerja toliko svojih interesov (ne skupnih), da potem enostavno zmanjka časa za skupno preživljanje lepih trenutkov... Vsaj zadnje čase opažam to pri več parih. Čez dan dela vsak svoje stvari, zvečer greta pa utrujena spat v skupno posteljo :)

Verjetno so res takšne žesnke, ki imajo svoje cilje, moškim zanimive, ampak ne vem do kam gre vse to. Moj pravi, da bi bil veliko bolj srečen, če bi kdaj malo pospravila in mu skuhala kosilo, ko pride domov, namesto da sem na treningu in 'uresničujem svoje cilje' :) Vsaka stvar ima dva vidika... Sploh pa mislim, da je čezdalje manj žensk, ki bi čakale doma in možu stregle od spredaj in zadaj. Torej: zakaj je potem toliko varanja? Če imajo takšne ženske, ki so jim bolj zanimive? Vedno se najde kakšen drug izgovor...
Težka tema ;)

 

V 12. maj 2006 ob 12:07, Blogger maja

če bi znale odgovoriti na vsa ta vprašanja, bi si verjetno zaslužili vsaj nobelovo nagrado :-)

skratka... morda je recept v temu, da recepta ni.

Ljudje (predvsem ženske) se dandanes ne poročajo več iz ljubezni, ampak enostavno zaradi tega, ker se jim ne da več iskati. Zadovoljijo se z moškim, ki jim da neko varnost, ni pijanec, ni kriminalec,... in to je to.

Morda je problem samo v tem, da ne vztrajamo dovolj. Zadovoljimo se z nekim kvazi idealnim odnosom.

NAROBE!

Malo parov poznam, da so resnicno srecni in prepricani, da so nasli pravo stvar. Ampak jih poznam... kar enostavno pomeni, DA OBSTAJA!

Obstaja idealna zveza, obstaja ljubezen, ki traja!

 

V 15. maj 2006 ob 15:06, Anonymous Anonimni

huh... mah... mozno pa da moskega ne zadovoljuje sam ena zenska... kot prvo rabi moski eno nadomestno mamo... pol pa ko ma to pa rabi se mal zabave za vmes - alora - eno konstantno pa par takih, s katerimi se igra - lol.. pa je to sedaj fucking resnica...

kar se pa nadomestne mame tice - ona je naj naj naj... vedno se vraca k njej... in tko je tudi prav...

prezaposlenost pa je lih to, ko se igra se mal z ostalimi - ce pa je nadomestna mama pametna, pa se skupaj z njim igra se z kako - lol - mater sme pokvarjen - sam spet - tko je to... nismo rojeni namrec, da bi cez cel lajf meli samo eno... in tukaj pol lahk pride una tekmovalnost med zenskami, ki moskega vzburi... huh... jaaaa... to mi delaj (delajta) lol

 

V 15. maj 2006 ob 22:57, Blogger Tina

Vprašanje, če je odrasel moški (tudi ženska) sploh sposoben celo življenje preživet s samo eno žensko.
En znanec je nekoč dejal, da njemu ena ne bo nikoli dovolj.

Vse lepo in prav, ampak potem ni treba furat ene resne zveze, če se že vnaprej ve, da ne bo šlo brez varanja. Saj samsko življenje tudi ni tako slabo...

 

V 29. maj 2006 ob 21:20, Anonymous Anonimni

Ma dejte no, večina žensk prav prosi da jim lažeš. Živijo v nekem namišljenem svetu in če hočeš sploh biti del tega sveta, moraš vzdrževati to iluzijo. Vse nekaj serjejo o tem da hočejo vedno vedeti resnico, potem ko pa razkriješ svoje pravo bistvo, tega ne morejo prenesti, in te zapustijo zaradi nekoga ki jim laže do nezavesti. Važno je biti srečen, ne pa vedeti resnico, in nihče ne more posedovati druge osebe.